CLUJUL DE POVESTE

Clujtopia – Simte orasul, traieste povestea! Clujul in istorii urbane minuscule si subiective

Despre bivoli si … alti demoni

Stim, v-am obisnuit cu preumblari in locatii de alta factura, dar uite ca de data asta nu ne-am putut abtine sa nu va povestim despre un muzeu mai … altfel din zona.

Nu mici mi-au fost supriza si amuzamentul atunci cand, ajuns in vizita la Cluj, un vechi si drag prieten mi-a cerut sa vada, nici mai mult, nici mai putin decat … Muzeul Bivolului. In rest, le vazuse cam pe toate si avea el chef de o iesire scoasa din tipare. Desi unii au impresia ca le-as sti pe toate, aflati nu-i tocmai asa, drept pentru care, dupa ce-am ras o vreme, am trecut la documentare temeinica, mai intai la apartinatorul legal, medic veterinar. Trebuie ca animalul asta sa aiba ceva special de s-a gandit cineva sa-i dedice un intreg muzeu. Intr-o prima faza nu am aflat decat ca e de doua feluri, ‘ca elefantii’ si, tot ca elefantii, il deosebesti dupa urechi. Mai apoi, mi s-a istorisit intreaga istorie a migratiilor de pe la anul 1000 incoace si, pe cand sa ma las pagubasa, totul parandu-mi-se complicat, am apelat la prietenul omului alintat Gogu (google cu alte cuvinte).

Asadar, c-o fi fost foamete sau n-o fi fost,noi nu stim exact, dar se pare ca, inspirati si de oameni din satele invecinate, o mana de mereni si-au adus de prin Tara Fagarasului cateva exemplare, loiale si de ajutor, care, la inceput, au bagat spaima in satenii care-si faceau cruce: diavol asa negru la ei in batatura nu era lucru curat! A trecut putina vreme pana sa se obisnuiasca cu aratarea, dar au adoptat incet-incet animalul care, pana mai catre zilele noastre, le-a adus prosperitatea.

La mai bine de un secol distanta de aceste intamplari, desi indeletnicirea asta a intrat demult in declin, s-au gandit sa spune si lumii istoria si asa s-a nascut Muzeul Bivolului din Mera, loc pe care, daca il veti vizita, poate nu va va impresiona el in sine, desi colectia de fotografii, bice si obiecte specifice este destul de bogata, dar suntem convinsi ca veti ramane placut impresionati daca il veti intalni pe fondatorul lui, Gyorgy/Gheorghe Varga cu ale lui povesti pline de savoare si ca va veti bucura de ospitalitatea localnicilor (beti neaparat o cana cu lapte proaspat, de bivolita desigur sau luati o bucatica de branza cu paine calda) si de peisajul molcom, deluros si impadurit al zonei, atat de … ardelenesc. E la o aruncatura de bat de Cluj si va dam cuvantul ca veti petrece o dupa-amiaza cel putin interesanta.

sursa foto: adevarul.ro si buzznews.ro

Reclame

Despre fabricadenimicuri

"Viata este ceea ce as fi fost daca nu m-as fi lasat robit de ispita nimicului." (Em.Cioran)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Spunem NU piscotarelii! Iar daca cineva primeste ceva in numele nostru, fiti sigur ca nu este sau nu va mai fi unul dintre noi!

Publicam macar de vreo 2 ori pe saptamana, foarte probabil lunea sau martea si joia sau vinerea (sic!), asta daca nu ne simtim foarte inspirati, caz in care publicam cu ce frecventa ne taie capul.
%d blogeri au apreciat asta: