CLUJUL DE POVESTE

Clujtopia – Simte orasul, traieste povestea! Clujul in istorii urbane minuscule si subiective

dupa fapta si rasplata – quiz (1)

In urma cu ceva vreme, o cunostinta imi povestea despre ‘chestiile’ interesante vazuse ea pe peretii cladirilor urbei o data ce-si ridicase nasul din pamant (ceea ce va dorim si voua, caci veti ramane uimiti si chiar veti avea motive sa spuneti ca, intr-adevar, Clujul aduce a o foarte mica Viena). Unul din ‘decorurile’ pe care mi le descria era un basorelief, reprezentand ceva ce aducea a ‘cort al amerinidenilor’, lucru care m-a mirat peste poate si m-a facut totodata curioasa. Daca e sa credem povestea pana la capat, intrebat despre acest element arhitectonic bizarer, exact in forma in care v-am descris-o, un profesor de la un curs de ghizi turistici (o doamna, de fapt) ar fi raspuns fara cum ca orice e posibil in orasul asta, la cate natii i-au batut strazile.

Din bruma de istorie pe care o mai stiu si din putinele stiri care imi mai ajung pe la urechi in ultima vreme, americanii, fie ei bastinasi indieni sau de alte culori, se lasa inca asteptati prin Ardeal si la capitolul asta nici Clujul nu face exceptie, ba din contra, noi am fost cei care i-am vizitat si, de ne-a placut, chiar am ramas pe la ei, incepand la putina vreme dupa 1900. Sunt curioasa ce basoreliefuri le-om fi lasat noi lor. Dar asta e alta poveste.

Una peste alta, neincrezatoare, m-am dus la locul indicat, in buricul targului, sa vad si eu minunea, asteptandu-ma, cu imaginatia mea, uneori exaltata, sa gasesc infatisate pana si scalpuri, fum iesind prin gaura cortului si, eventual, niste ochi iscoditori pandind prin deschizatura intrarii, chestii care, prin cine stie ce minune, mi-ar fi scapat (ca, desi impiedicata, m-am obisnuit sa nu privesc mai niciodata in pamant). N-a fost sa fie si surpriza n-a fost tocmai surpriza, confirmandu-mi ca imi cunosc suficient de bine urbea natala incat sa stiu si ce reprezinta basorelieful ala si cu ce ocazie a fost ridicat.

Asa incat, pentru quiz-ul de astazi, primul din lungul sir ce va urma, va provoc sa localizati basorelieful despre care va povestesc, adica acesta IMG_1795 si sa ne spuneti ce reprezinta. Cine mai adauga si ce semnificatie avea atunci cand a fost pus deasupra portii unde se afla si azi, primeste supliment la rasplata si consideratia noastra deosebita.

Elemente ajutatoare: – il gasiti deasupra unei porti, la vreo 3-4 metri deasupra nasului vostru, in centrul Clujului, in zona Universitatii.

Premiul va consta, la alegere, fie dintr-un voucher de 50 de lei de la Bookstory, fie dintr-un tricou inscriptionat cu ‘clujul de poveste’. Concursul este valabil pana la sfarsitul lunii ianuarie, iar premiul se va inmana, prin tragere la sorti, unuia din cei care vor raspunde corect.

Reclame

Despre fabricadenimicuri

"Viata este ceea ce as fi fost daca nu m-as fi lasat robit de ispita nimicului." (Em.Cioran)

6 comentarii la “dupa fapta si rasplata – quiz (1)

 1. adrian
  ianuarie 14, 2014

  puneti poza. pe ‘neveu’ e mult mai greu.

  • fabricadenimicuri
   ianuarie 16, 2014

   am pus. nu ajuta?

 2. DR
  ianuarie 15, 2014

  Drăguț. „Cortul amerindienilor” este de fapt imaginea unui stup, emblema Băncii Albina, care își avea sediul in clădirea respectiva (va las sa descoperiți unde se afla, veți fi uimiti de câte alte simboluri veți găsi pe case si porti). Când eram mica, adoram sa ma plimb cu tatăl meu pe micile stradute ale Clujului si sa descoperim aceste simboluri. Mi se păreau de poveste. Ce croitor din ziua de azi are pe poarta o foarfeca? Căutati! Nu e foarte departe. DR

 3. Miha
  ianuarie 16, 2014

  E imaginea unei case de la tara si probabil se gaseste undeva la Muzeul Etnografic.

 4. Victor Stoian
  ianuarie 20, 2014

  E un basorelief care se afla pe o cladire verzuie din spatele Universitatii, pe fosta strada 23 August, prima cladire de dupa cinematograful Arta. Infatiseaza un stup si a fost amplasat acolo pentru ca acolo se reuneau negustorii de miere din oras.

 5. Pingback: dupa fapta si rasplata – quiz – castigatorii | clujul de poveste

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Spunem NU piscotarelii! Iar daca cineva primeste ceva in numele nostru, fiti sigur ca nu este sau nu va mai fi unul dintre noi!

Publicam macar de vreo 2 ori pe saptamana, foarte probabil lunea sau martea si joia sau vinerea (sic!), asta daca nu ne simtim foarte inspirati, caz in care publicam cu ce frecventa ne taie capul.
%d blogeri au apreciat asta: