CLUJUL DE POVESTE

Clujtopia – Simte orasul, traieste povestea! Clujul in istorii urbane minuscule si subiective

cooltura pentru toti

profitand de intorsul mai devreme de pe coclauri si de ziua de duminica, deci de lipsa inghesuielii de autobuz din locurile in care se intampla cate ceva cu potential de a capta atentia, mi-am zis ca n-ar fi lipsit de interes sa vad si eu ce si cum cu live acting performances din crasmele clujene. asa incat mi-am echipat apartinatorul legal (scrisesem ‘legat’ – sa insemne ceva?), declarat fan de teatru, desi nimeni n-ar crede-o si pe asta, si ne-am indreptat catre locatie.

si a fost teatru, cu intarziere de vreun ceas la incepere, timp in care ni s-a explicat in difuzor ca mai sunt x, x-5, x-10, etc minute pana la momentul t, doar ca x-ul, necunoscuta fiind, facea ca minutele sa aiba o durata variabila si greu predictibila. am avut timp sa ne bem licorile, sa experimentam altele, sa socializam, de voie, de nevoie, cu cea care, aveam sa aflam, era personajul principal (si singurul) al piesei, sa ne fumam stingheri tigarile, cocotati pe niste scaune ale naibii de incomode daca n-ai picioare de cocostarc, uitandu-ne nedumeriti la cel putin bizarele asocieri intre rame de bronz si postere printate si sa povestim absurd despre functionarea foselor septice (ca doar casa lui m. este subiectul favorit al fiecarei zile de vreo luna incoace).

‘avem toate aceeasi poveste’, piesa lui dario fo, a fost … nicicum. sau hai, n-a fost rea. nu stiu cum s-au simtit barbatii din sala, dar ‘partitura’, declarat feminista (cum oi fi nimerit eu la ea?), bombarda auditoriul cu cuvinte si simboluri, il provoca la a-si crea imaginile dincolo de femeia micuta care zambea pe scena. ca it-ist ce ma aflu, pe unele din toate acestea nu le-am priceput eu foarte bine (piticul cu urina fosforescenta daunatoare motanilor rosii, de exemplu), poate pentru ca de acolo de unde ne postasem, undeva pe la mijlocul salii pe jumatate goala, nu se distingeau decat bucati de fraza, si alea acoperite de pasii apasati ai chelnerilor care preluau comenzi si goleau scrumiere. auzisem eu candva de la bunicul meu ca un actor bun se cunoaste si dupa puterea vocii. probabil actrita, ipotetic studenta la teatru, mai avea in fata un drum de strabatut pana la statutul acela. dar hai sa nu-i ignoram complet calitatile: fata interactiona natural si interesant cu sala si cu cei ce-i asigurau sunetul si lumina.

revenind la piesa, spuse in stilul lui fo sau altfel, cu fire epice mai drepte sau mai sinuoase, presarate cu metafore indulcind realitatea sau lovind hotarat si direct, mustind insa intotdeauna de sentimente amestecate cu lacrimi de toate soiurile, povestile femeilor sunt de fapt una si aceeasi: de la primul act vazut ca dragoste, dar materializat in sex, pana la ceea ce unele vad drept implinire, iar altele drept … altceva (ham, de exemplu :P). nimic epopeic, nimic maret si inaltator. doar zbatere, lupta si tango. ceea ce imi pare ca ne-ar deosebi una de cealalta e doar tehnica actoriceasca a fiecareia din noi. si adaptarea/nepasarea la ceea ce ni se vinde drept fericire.

una peste alta, nu-i rea ideea cu teatrul de club (si nici noua, de timp ce reprezentatii de gen se tin deja de cativa ani), doar ca, dupa mine, la o treaba din asta, ceva mai multa atentie la detalii din partea organizatorilor n-ar strica, incepand de la ambianta si pana la actori si reprezentatie. ca daca tot ne propunem sa injectam cooltura in mase, macar sa fie doza si combinatia potrivite demersului.

in plus, asa cum am mai zis candva (si-o s-o mai repet daca trebuie), imi place sa cred ca aceia de mergem la teatru, mergem pentru ca ne place, nu ca sa fim vazuti sau doar sa bifam o iesire in club in care sa nu ne plictisim la fel ca de obicei.

Reclame

Despre fabricadenimicuri

"Viata este ceea ce as fi fost daca nu m-as fi lasat robit de ispita nimicului." (Em.Cioran)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la martie 25, 2013 de în clujul cultural, cooltura, daca se intampla, sa o stim si noi.

Spunem NU piscotarelii! Iar daca cineva primeste ceva in numele nostru, fiti sigur ca nu este sau nu va mai fi unul dintre noi!

Publicam macar de vreo 2 ori pe saptamana, foarte probabil lunea sau martea si joia sau vinerea (sic!), asta daca nu ne simtim foarte inspirati, caz in care publicam cu ce frecventa ne taie capul.
%d blogeri au apreciat asta: