CLUJUL DE POVESTE

Clujtopia – Simte orasul, traieste povestea! Clujul in istorii urbane minuscule si subiective

clujul altfel

stiu, in dictionar poza e sinonimul fotografiei, dar zau daca e chiar acelasi lucru.

eu, una, m-am saturat de poze ‘dragute’ cu clujul: luminitele de iarna vazute din stanga, din dreapta, de sus sau de jos, parcul mare, cu sau fara frunze, privit mai mereu de pe aleea centrala, turnul catedralei sfantul mihail vazut de pe cetatuie, primavara, vara, toamna si iarna, sub aproximativ acelasi unghi, ca doar promenada pe deal e doar una, strazi vechi, mereu aceleasi si cu aceeasi perspectiva, marea majoritate pustii. dragilor, orasul asta are si altceva in afara catorva clisee arhi-cunoscute. are oameni interesanti, colorati sau gri si strazi mustind de viata de toate felurile, are decoratiuni pe cladiri, porti si ferestre cat pentru 100.000 de fotografii care sa vorbeasca de la sine, clujul e special si cand ploua si cand e plin de balti si vara cand vantul ia la dans praful sau caldura topeste asfaltul. orasul asta, vrem, nu vrem, are si un manastur betonat, cu biserici intre blocuri ale caror clopote duminicale te fac sa sari din pat ca in vreme de razboi si un marasti cel putin la fel de ‘pitoresc’. dar daca e sa ne luam dupa impartirea de acum vreo suta de ani, mai are si un cartier al intelectualilor, unul al avocatilor si vreo doua ale hostazenilor. luati-l asa cum e, in fiecare zi, cu aerul lui aparte, cu alaturarile lui inedite de intelectualitate si mitocanie, de varste diferite, de blanuri grele si pretioase si fuste scurte, paietate, descoperiti-i sau lasati-l sa va arate fiecare coltisor. unele merita cu prisosinta.

si daca purtati un aparat foto la gat (sau, mai rar, in buzunar), mai faceti si pasul de la poza la fotografie, chiar daca, in fotografie, adesea fara stralucire, dar cu farmec si lumina, s-ar putea sa apara un cersetor sau un cos de gunoi, cea mai veche casa a urbei care abia se mai tine pe picioare sau un gang cu iz fetid, dar care iti duce gandul la o alta epoca.

asa ni se pare ca vede bobina noastra, de exemplu, clujul. un cluj altfel, vara sau iarna.

Reclame

Despre fabricadenimicuri

"Viata este ceea ce as fi fost daca nu m-as fi lasat robit de ispita nimicului." (Em.Cioran)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la februarie 25, 2013 de în cat 1000 de cuvinte, generalissime.

Spunem NU piscotarelii! Iar daca cineva primeste ceva in numele nostru, fiti sigur ca nu este sau nu va mai fi unul dintre noi!

Publicam macar de vreo 2 ori pe saptamana, foarte probabil lunea sau martea si joia sau vinerea (sic!), asta daca nu ne simtim foarte inspirati, caz in care publicam cu ce frecventa ne taie capul.
%d blogeri au apreciat asta: